Vincent Audio SV-237 erősítő teszt

Még kétezer-egynéhányat írtunk amikor először találkoztam a Vincent Audio termékeivel. A kiállítótérben még csak nem is a fő helyen lett bemutatva az SV–236 típusú integrált erősítő, de csak úgy vonzotta a tekinteteket a frontlapja közepén lévő ablakon át kiszűrődő fény, egy elektroncső fénye. Akkor tudtam meg információkat a cégről, a készülékek tervezőjéről, a kialakult kínai gyártásról, a szerkezetről és az alkalmazott kapcsolástechnikáról.

Mielőtt elkezdenek a rossz-nyelvek kínaizni (kici, óccó) van rá bizonyíték, hogy a Vincent Audio originál német márka. Egy német úriember és két kínai fiatal mérnök koprodukciója, ami még akkor kezdődött, amikor a két kínai „srác” elektronikát tanult Németországban és vált diplomás mérnökké. Az az ötletük támadt, hogy kihasználják szülőföldjükön lévő termelési kapcsolataikat annak érdekében, hogy High-End erősítőket gyártsanak elérhető áron. Jeles gondolat!

 

Akkorra már több cég is volt, kitűnő referenciákkal, akik mérsékelt árú, de igen jó hangú erősítőket terveztek és gyártottak, ezek közül a legismertebb a NAD. Ellenpélda is akadt szép számmal, kiváló és drága elektronikák formájában. Tehát a feladat szép, nagy és nem is reménytelen. Ez volt több mint tizenöt éve, azóta számtalan európai gyártó és fejlesztő csinálta meg szerencséjét Kínában. Mint mindenütt a világon, ott is csak kétféle portéka van: jó és rossz. A Vincent elektronikái a kimagasló színvonalúak közé tartoznak.

A német úr, bizonyos Frank Blöhbaum, az ultra alacsony torzítású, nagy teljesítményű, együtemű erősítők atyamestere. Az elmúlt tíz évben több egyedi megoldása is mély nyomot hagyott a technikai fejlődés skáláján. Ezek között példaértékű volt a Thorens cég részére tervezett elő- és végerősítő összeállítás a saját szabadalmú, egyedülálló direkt Circlotron kapcsolással. Ezeknek a gyártmányoknak nagy visszhangja volt a szaksajtóban szerte a világban. Mára a Vincent Audio termékekben felvonultatott tervezési koncepció teljesen átdolgozott és a készülékek több vonatkozásban muzikálisabbak elődeiknél. Frank legújabb Vincent Audio modelljeinek okos tervezése folytán, több oldalon egyszerűsített és a mai igényeket figyelembe véve bővítette a készülékek szolgáltatásait.

És most! Az SV-237 „A”-osztályú integrált erősítő, minden idők legsikeresebb Vincent erősítőjének logikus továbbfejlesztése. Talán legendának is nevezhetnénk az első SV–236 típusváltozatot, amit a ránc-felvarrt SV–236MK követett. Az új, Vincent Audio SV-237 erősítő már egy kicsit más. Ez az erősítő árkategóriában szinte páratlan, a korábbi modellekhez képest javult néhány kis hibája.

Teljesítmény (8 Ohm): 2×150 Watt (RMS)
Frekvenciamenet: 20 Hz – 20 000 Hz ±0.5 dB
Teljes, harmonikus torzítás: kevesebb mint 0.1% (1 kHz, 1 W)
Csökészlet: 1×12AX7; 2×6N1P-EV
Jel/zaj viszony: nagyobb mint 90 dB
Bemeneti érzékenység: 300 mV
Bemeneti impedancia: 47 kOhm
Méretek: 430×150×435 mm
Tömeg: 20.4 Kg
Ár: 549 990 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

Amit az előző modellekhez képest fejleszteni kellett az az előerősítő rész második szakaszában lévő 6N1P csövek nagyobb feszültségszinttel való meghajtása. A nagyobb jelerősséggel érhető el a 2×150 Watt teljesítmény. A továbbfejlesztett áramköri kivitelezés nagymértékben javított a jel-zaj viszonyon, de javult a hangerő szabályozás finombeállítási képessége, így a kivezérlés a távirányító segítségével sokkal pontosabban beállítható. Mindezek nemcsak a mérhető műszaki paraméterekben jelentkeznek! A modernségről pedig annyit, hogy kapott egy USB DAC -ot, amellyel lehetővé vált a digitális jelfolyamok matéria nélküli reprodukálása egy számítógépről. Szerkezete továbbra is az „A”-osztályú erősítéstechnikát képviseli 2×10Watt erejéig, utána automatikusan kapcsol „AB”-osztályra. Az erőt és a dinamizmust FET tranzisztorok biztosítják a végerősítő fokozatban.

Vincent Audio SV-237 erősítő teszt

Az „A”-osztályú erősítő kapcsolási megoldásánál a kimeneti tranzisztorok mindig nyitva vannak, a munkapont beállítása olyan, hogy a kivezérlés teljes ideje alatt folyik kollektoráram. Ezeknek az erősítőknek a legkisebb a torzítása és részletesebb a hangzása. Szinuszos vezérlés esetén a kollektoráram átlagértéke gyakorlatilag folyamatosan (a kivezérléstől függetlenül) a munkaponti áram, ezért a fokozat állandóan jelentős teljesítményt disszipál. A fokozat hatásfoka a leadott váltakozóáramú, illetve a tápegységből felvett egyenáramú teljesítmény hányadosa, tehát nagyon alacsony, maximálisan 50% lehet. A munkapont helyes megválasztása, és kis kivezérlés esetén az „A”-osztályú erősítő torzítása igen kicsi.

A MOS-FET végerősítő fokozat minderre rátesz több lapáttal, hiszen 2×150 Watt végteljesítmény az elvárásunk és ennek meg kell lenni!

Vincent Audio SV-237 erősítő teszt

A MOS-FET (Metal Oxide Semiconductor, magyarul: fém-oxid félvezető) a belső rétegek sorrendjére, (Field Effect Transistor, magyarul: térvezérlésű tranzisztor), a tranzisztor működési elvére utal. Az unipoláris tranzisztorok működésénél a többségi töltéshordózóknak van szerepe. A modern (mind analóg, mind digitális) integrált áramkörök döntő többsége növekményes MOS tranzisztorokból épül fel.

Az ilyen kombinációban, csöves „A”-osztályú előerősítő és MOS-FET-es végerősítő fokozattal, megépített erősítőktől elvárhatjuk a hangzás tisztasága mellett a kellő mennyiségű teljesítményt, energiát is. Az elektroncsövek adta zeneiség megmarad, az erősítő hangjának alapkaraktere nem változik analitikus hideg a hangzássá. A többletet nem elsősorban a végteljesítményben, tehát hangerőben kell keresni – bár itt ebben a tekintetben sincs hiány – hanem a tranziensek és a mikrodinamikák megvalósításában, a zene lüktetésében játszik fontos szerepet. A szerkezet ilyen irányú tervezettsége egy magasabb spektrális tisztaságot biztosít a hangzás finom részleteiben.

Vincent Audio SV-237 erősítő teszt

A Vincent Audio SV-237 modelljének hangzástendenciája a magas hangkultúra felé orientálódás. Elsősorban az analitikus hangzású hangsugárzókat és az ilyen típusú hallgatóságot kápráztatja el kvalitásaival, ezzel együtt nem hat öntörvényűnek, önteltnek, igen kulturált hangon szólal meg. A sok gyengébb minőségű rock-zenei lemezfelvétel esetén is egy kicsit karcos hangon, némi lágyság mellett tudja tolmácsolni a kísértetiesen gyönyörű „Telecaster” gitárhangzást. Nincs kirívó hiányossága, mint például puhaság, vagy ritmikai zavar. A mély-frekvenciás hangszerek előadásában a ritmus bemutatása fürge és feszes, gazdag hangszeres színekkel, testes és magabiztos.

Az elvárás, hogy minden felvétel játszása esetén hozzon létre egy „helyszínt”, tolmácsolja a felvételek atmoszféráját, mint ha tényleg látnánk a zenekart, teljesül. A színpadi előadásmódnál az alap a rétegződő hangzás, a hangszerek három dimenzióban való megjelenítése. Létre tud hozni egy rezgő feszültséget, amely behatol a tudatalattinkba. Jobb a fáziskövetés. Jobban bírja a háklis impedanciájú hangsugárzók komplex terhelését, jobb az impulzusok gyorsasága, muzikalitásban és a hangzás minőségében felülmúlja elődeit. Az elektroncsövek által feldolgozott jel hangban gazdag textúrával jelenik meg. Kellő mennyiségű a basszus-tartomány ereje és tartalma. Az előállított színpadkép nagy levegőt, az egyes hangszerek között saját teret mutat. Valójában érzelmi élmény mint technikai és mindezt könnyedén adja elő, nem is beszélve az első 2×10 Watt „A” osztálybeli kvalitásairól. Az alacsony hangerőn való hallgatás esetén semmi nem vész el az energiákból, megmarad a mély-hangok intenzitása és minden részlet tiszta marad.

Konklúzió

A Vincent Audio erősítéstechnikában kitaposott útján visszaigazolva láthatjuk, hallhatjuk minden hozzáfűzött reményünket és elvárásunkat. Ügyes megvalósító a hangzása figyelemre méltó nehéz kötözködni vele. Meghálálja, ha gyors, ütőképes hangsugárzókat kapcsolunk rá. Az SV-237 egy nagy erősítő, egy nagy hang és rengeteg kifinomultság.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 85%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 90%

Pro
+ elektroncsövek adta zeneiség
+ erő és dinamizmus
+ USB DAC
+ hangerő szabályozás finombeállítási képessége

Kontra
 phono elektronika hiánya
 nincs fejhallgató csatlakozó

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: www.streamaudio.hu
Telefon: : +36-30/530-6192

Megjegyzés:
A Sheng-Ya az egyik legjobban menedzselt audio-gyártó vállalat Kínában. Tervez és gyárt saját márkás termékeket, ezenkívül szerződésben van a Vincent Audio-val. A teljes gyártási soron végig tekintve néhány formai elem azonossága feltűnik, de semmi több. A Sheng-Ya elsősorban az Egyesült Államok, illetve a távol-keleti, dél-ázsiai és ausztrál piacok számára termel. A termékek sajátosságai között egyszerű a differenciálás, az összeszerelésre szánt, kiválasztott, belső alkatrészekben sok a különbség. A Vincent Audio termékek magukkal hordozzák különálló, megkülönböztethető műszaki személyazonosságukat. Az pedig még mindig áll, hogy nem teljesítményt és megbízhatóságot inkább kockázatot vásárolunk a „nagyon hasonló” termékekben.