HiDiamond D2 XLR HiFi per tutti 

HiDiamond D2 XLR kábel teszt

A High Fidelity ezer arcú szenvedélyének hajszolása közben a végsőkig elmegyünk a legjobb CD/DVD/BluRay lejátszó, a zenefolyam lejátszó, vagy az erősítés (van aki elektroncsöveset, megint mások félvezetőst, vagy hibridet akarnak), majd a hangfalak kiválasztásában. Nagy figyelmet szentelünk a hálózati kondicionálóknak, és kiegészítőknek, amely körül a szenvedélyünk forog. Elkerüli a figyelmünket az, hogy a berendezéseinket összekötő kábelek ugyanolyan fontos részei a hifi láncnak, mint a többi.

Mikor a kábelekről beszélünk, leggyakrabban a tengeren túli termékekről publikált bemutatók olvashatók, amelyek gyakran nagyítanak fel érdemeket. Az utóbbi években a mi piacunkon is megjelentek a hazai érdekességek, amelyek kiváló minőségű alapanyagokból épülnek fel, emellett a szonikus képességeik is kimagaslók.

Mindezeket figyelembe véve egyszerűen ki kellett próbálnunk a HiDiamond kábeleket. A dinamikus olasz gyártó minden kategóriában tervez és gyárt kábeleket a hálózati kábelektől a videó és jelkábeleken át a hangszóró kábelekig. A HiDiamond már évek óta jelen van a hazai (olasz), és a nemzetközi HiFi piacon. Egyes vélemények szerint ezek a legjobb rendelkezésre álló audiofil kábelek közé tartoznak.

HiDiamond D2 XLR kábel teszt

Tesztünk alanya a Diamond D2, amely a három modellből álló szimmetrikus jelkábel sorozat középső tagja

Úgy döntöttem, hogy kipróbálom a D2 XLR kábelüket egy kétéves tesztsorozaton, és beillesztettem a dán elektronikámba.

Már a csomagolás azt sugallja, hogy a benne rejtőző termék kiváló minőség. A kábel különös gonddal készülő kivitele, a Neutrik csatlakozások, és a hajlékonyság bármely rendszerben alkalmazhatóvá teszi.

A Diamond 2 XLR kábelt a Gryphon CD lejátszóm, és a hozzá illő integrált erősítőm (ugyanez a típus) közé csatlakoztattam. Ez a kis változtatás már az első beütés meghallgatásakor sok javulást okozott!

A múltbéli tesztek szkeptikussá tettek egy kicsit a kábelekkel kapcsolatban, mivel nem találtam meg a jelentős anyagi ráfordítás különbség értelmét a különböző gyártók kábelei között.

A HiDiamond kábel 980 Euros lista ára első pillantásra nem tűnik olcsónak, ám összehasonlítva nála sokkal drágább kategóriával is csúfot űz azokból a kiváló egyensúlyával, és folytonosságával.

A teszt második hetében úgy ítéltem meg, hogy a D2 XLR lesz az új összehasonlítási alapom, mivel még mindig jobbat mutatott, mint az és korábbi referenciám. Erős ár/érték aránya, és a bemutatás módja miatt átvette a koronát.

A hangszín egyensúlya minden használat mód mellett garantált, bár úgy hiszem, hogy a HiDiamondnak nem csak ez az egyetlen erénye.

A kábel gyártásához alkalmazott szabadalmaztatott technológia neve 4VRC, amely a réz vezető eret négyszeres hevítésnek teszi ki. Ez garantálja a lehető legnagyobb anyagtisztaságot, és a 0,1 mm-es elemi szál vastagságot.

A gyártási folyamat végén a nagy tisztaságú anyag kiváló képességekkel rendelkezik. A kapacitása lecsökken max. 50 pF/m-re, csökken az ellenállása, emellett a grafit ötvözés csökkenti a kábel saját zaját. Ez a technológia tökéletesen zajmentes jelátvitelt garantál az értékes információk számára.

A szigeteléshez használt XLPE is jó választásnak bizonyult, mert a tranziens átvitel tüskéinél sem csökkenti le az impulzus szélességet, amely nagyobb linearitást, és kevesebb szinuszos amplitúdó csökkenést okoz. Megőrzi a zenei hangok természetességét.

HiDiamond D2 XLR kábel teszt

Ahhoz, hogy igazán megértse mit hallgattam az elmúlt hetekben javaslom, hogy szerezze be az általam használt lemezeket. Számomra teljesen üdítő élmény volt, hogy újra átélhettem bennük a felfedezést, amire a korábbi kábelemmel nem volt lehetőség. Ezeknek a zenei anyagoknak köszönhetően döntöttem úgy, hogy végül is megvásárolom a HiDiamond kábelt. A különbségeket Ön is többé-kevésbé meg fogja majd hallani.

Missa Flamenca hallgatása közben tökéletes a tér. Jól elkülönülve hallgathatja meg a különböző hangszereket, ha képes rájuk egyesével odafigyelni. A kórus visszaverődött hangjai olyan reális élményt adnak, amely más kábeleken alig érzékelhető. A ritmus érzése és az időzítés pontos, egyáltalán nem módosult. A gitár felharmonikus tartalma kiváló, a vokál dinamikája csodálatos. A belépések, és a futamok vége elég gyors, kiválóan hallható a felvétel minden apró részlete.

Az intim játékmód benyomását amit eddig mutatott, most elsöprő többséggel meg is erősítette.

A hang teste felsőfokú, az alacsony frekvenciás tartományokban sincs kiemelés, ezért a kontrol több mint kiváló. Renaud Garcia-Fons nagybőgőjének rezgő húrjait szinte magam előtt látom. Nagyon jó tesztanyag a beállítások ellenőrzéséhez. A HiDiamond D2 XLR részletező képessége, és sebessége kiváló. A női énekhangot is hűségesen tolmácsolja. A lemez vége felé a Dead Can Dance című számban Lisa Gerrard suttogása egy kicsit mélyebbnek tűnik a valóságosnál.

A szimfónikus zenét is valósághűen mutatja be. Kiváló a hangzáskép mélysége, és a térképzés. Minden hangszer könnyen felismerhető, és megkülönböztethető, megfelelő méretű, és elrendezésű. A nagyzenekar hangja még a nagy dinamikájú részeken is megfelelően folytonos, nem érzékelhető kiemelés. Az Another Happy Day zongora bemutatás módja csodálatos, a futamok részlet gazdagok, és folyamatosak, nagyon természetes harmonikus módon.

Összefoglalás:

A HiDiamond kábele minden előnyét kombinálja az ezüst nagyszerű balanszának, a fényességének és sebességének, valamint a réz zeneiségnek, és a feszességnek egy réz elemi szálas kábelben 

A teszt során nagyon nehezen tudtam belekötni a D2 XLR-be, mivel elsősorban a zene hallgatása kötött le. Tegyen Ön is így, a legfontosabb a zene hallgatása legyen, a műszaki részletekbe ne merüljön bele.

Az időm lejárt, a munka befejeződött, át is térek a második felvonásra, amelyben nem marad más feladatom, mint a tiszta zene élvezete.