Vajon melyik hifista szívét ne dobogtatnák meg a klasszikus formájú, pezsgőarany előlapos és jókora Deprez műszerekkel rendelkező Accuphase készülékek, amelyek vérbeli japán elektronikaként abszolút precíz és az arra fogékony szemeknek külön gyönyörűséget jelentő, végletekig kifinomult belvilággal rendelkeznek?

A már a nevében is a pontosságot hangsúlyozó Accuphase Laboratory nevű (bár alapításakor még Kensonic Laboratory névre hallgató) céget 1972-ben alapította Jiro Kasuga, aki akkoriban a Kenwoodnál dolgozott mérnökként. Néhány Luxman-os és Marantz-os mérnöktársa segítségével Jiro Kasuga először az alkatrészgyártásba, beszállításba és fejlesztésbe kezdett bele, de rövidesen elkészültek az első audio berendezéseik is. A Kensonic P-300/C-200-as elő/végerősítő, a T-100-as tuner és az E-202-es integrált erősítő egyaránt szép sikereket aratott és az 1973 és 1974-es években nagyon sok pozitív kritikát gyűjtött be. Ekkor született meg az Accuphase széria a ma ismert összetéveszthetetlenül egyedi külsővel, a pezsgő arany előlappal és a nagyméretű analóg kijelzőkkel, és a sorozat igen gyorsan népszerű lett az audiofilek körében. Az azóta eltelt 40 évben folyamatos fejlesztés zajlott a cég japán központjában, a tradicionális külső és a prémium belső értékek azonban mindmáig változatlanok maradtak!

A gyártó jól hangzó „örömtelibb élet a technológia segítségével” szlogenje mögött nagyon komoly fejlesztői munka és egy magasan képzett, elhivatott mérnök csoport áll, melynek minden tagja a mai napig azon dolgozik, hogy az Accuphase készülékek valóban különlegesek legyenek. Munkájuk eredményeképpen az értékes kézi munkával megépített Accuphase modelleket nem csak a műszaki tartalmuk, hanem a különösen elegáns, egyedi külsejük miatt is nagyra értékelik Maga az Accuphase márkanév a sokat mondó „Accu”, azaz akkurátus (precíz, pontos, gondos) és a phase, vagyis fázis szavakból tevődik össze, és a fázishelyességre utal, amely az audio készülékek egyik különösen fontos paraméterének számít. Ennek megfelelően a végletekig precíz és céltudatos gyártás során hatalmas hangsúlyt fektetnek még a legapróbb alkatrészek minőségére is, hogy az egyedi manufakturális kézi szerelés során végül valóban tökéletes készülékek születhessenek.

Amint az már a szinte négy évtizede változatlan külsőből is kitűnik, az Accuphase termékek egyáltalán nem tartoznak a szeszélyes piaci divatirányzatokat szolgai módon követő tömegtermékek közé és a készülékeket is mindössze néhány tucat szaküzletben lehet megvásárolni a világon, hogy leendő tulajdonosaik jól képzett szakemberek hozzáértését igénybe véve választhassanak az igazi tradicionális japán High-End márka termékei közül.

Stream Audio
www.streamaudio.hu