Stream Audio - Audiophile - Hifi - Házimozi High-End szaküzlet, márkabolt, bemutatóterem

0item(s)

Az Ön bevásárlókosara üres.

Product was successfully added to your shopping cart.
Auralic Aries LE  hálózatos digitális futómű külső tápegységgel

Auralic Aries hálózatos digitális futómű külső tápegységgel

549 000 Ft /db

Auralic Aries hálózatos digitális futómű külső tápegységgel

Auralic

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Gyors áttekintés

Roon Ready, DSD kompatibilis hálózatos futómű + külső tápegység
549 000 Ft /db

Elérhetőség: Készleten

Erdeklodjon : Készlet információ
Igen : Ingyenes szállítás
Erdeklodjon : Üzletünkben kipróbálható

Részletek

A digitális futómű első pillantásra nem több, mint egy DAC nélküli médialejátszó. Mivel mozgó alkatrész nem került bele, ez a megfogalmazás talán jobban is illene hozzá. Persze ilyen logika szerint a sztereó előerősítő sem több, mint egy végfok nélküli integrált erősítő. Ez meg ugye elég furcsán hangzik. Szóval maradjunk ennél a digitális futómű megnevezésnél, hiszen ez jobban beillik az évtizedes megszokásaink rendszerébe.

Tény, hogy manapság a legtöbb médialejátszó egyúttal DAC is, amivel önmagában semmi gond nincsen. Az igényes hifisták azonban évtizedek óta igyekeznek a különböző funkciókat külön-külön eszközökbe szerelni. Nem puszta fetisizmus vagy költekezés iránti elvakult vágy vezet minket. Nem holmi úri passzióból húz a szívünk a külön elő- és végfok felé az integrált erősítők helyett, a külön processzor és végerősítők felé az egybeépített házimozi erősítő helyett és persze a CD-lejátszó mellé megvett, külön DAC felé. Tapasztalatból tudjuk, hogy a különálló komponensek jobban szólnak. Ezért dönthetünk úgy, hogy a házimozinkban amúgy jól szolgáló Dune, OPPO, vagy más videólejátszó helyett, egy kifejezetten zenére tervezett típust használunk. Sőt, dönthetünk úgy is, hogy egy még letisztultabb koncepció, a digitális futómű lesz az, amit választunk.


Aki valaha is komolyabban foglalkozott a CD-játszók világával, az tudja, hogy a futómű minősége éppen úgy meghatározó a hang szempontjából, mint a DAC. Akiknek ez nem magától értetődő, azoknak pedig épp az imént írtuk le.


Az AURALiC ARIES mögötti elgondolás tulajdonképpen pofon egyszerű. A hangrendszerben elkülönül a DAC, a lejátszó eszköz és annak a vezérlése. Minden komponens azzal foglalkozik, ami az erőssége. A DAC a PCM vagy DSD adatfolyamot alakítja analóg jellé. Ezekből ma gigantikus a kínálat, így mindenki saját ízlése szerint választhat. A lejátszó eszköz az AURALiC ARIES, annak rengeteg szolgáltatásával. Ez a gép nem alakítja a jeleket analóggá és nem szórakoztat minket millió színű HD képernyővel, csupán egy sárga OLED kijelzőn tájékoztat a legszükségesebb dolgokról. A vezérlés pedig iPad vagy iPone készülékre, illetve az ezeken futó Lightning DS alkalmazásra hárul. Ez biztosítja nekünk, hogy a legnagyobb zenegyűjteményből is könnyedén válogathassunk, hogy kapjunk képet a borítóról és általában élménynek érezzük a rendszer kezelését is!

Bár a koncepció egyszerű, a megvalósítás, vagyis maga az ARIES, igencsak összetett gépezet.

Az ARIES alapja egy négymagos ARM Cortex-A9 processzor, amin Linux alapú operációs rendszer fut. Ezt persze mi felhasználók, közvetlenül nem látjuk. Nem kell tévére vagy monitorra kötnünk. A nagy tudású hardver és szoftver előnye inkább abban rejlik, hogy a gyártó gyorsan tud szoftverfrissítésekkel előállni. Akár felhasználói igények kielégítéséről, új szolgáltatás bevezetéséről, vagy csak apró, szinte észrevétlen fejlesztésről van szó.

A szerkezet képes DLNA vagy OpenHome rendererként működni, a gigabites LAN csatlakozás mellett pedig rendelkezik kétsávos WiFi-vel ami még a nagyfelbontású DXD és DSD fájlok lejátszására is használható! Ez utóbbi pedig nem kis dolog, hiszen ehhez eddig a gyorsabb, vezetékes kapcsolatot ajánlottuk. Igaz, ennek működéséhez az is kell, hogy az otthoni WiFi hálózatunk megfelelő sebességű legyen. Vagyis az öreg „g” vagy „n” szabványú routerek nem elegendőek.

Az otthoni hálózat tartalmain kívül persze hallgathatunk online rádiókat, és sok más mellett már a Tidal veszteségmentes szoláltatását is!

Ha pedig már szó esett a veszteségmentes tömörítésről, az Aries által támogatott formátumok listája is komoly! Van itt AAC, AIFF, ALAC, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV, WMA és még APE is! Pedig ez utóbbit mostanra szinte teljesen kiszorította a FLAC! A PCM kódolású tartalmak akár 386 kHz mintavételezésűek és 32 bitesek is lehetnek. A DSD fájlok pedig egészen 5,6448 MHz-ig támogatottak!

Most jön a huncutság!

Az ARIES a szokásos koaxiális és optikai digitális kimenetek mellett rendelkezik AES/EBU és USB kimenettel is! Az AES/EBU-t még ma is „profi” csatlakozóként szokás emlegetni, pedig az már szépen terjed az otthoni készülékekben is.

Az igazi érdekesség azonban az USB jelenléte, ami egyszerre lehetőség és szükségszerűség. Az ARIES képes USB DAC vezérlésre is, éppen úgy, mint a számítógépünk! Ráadásul a Class 2 USB támogatás is adott! No persze ez sem holmi úri passzió, vagy a csatlakozók felesleges szaporítása, hanem a nagyfelbontású hang miatt egyfajta szükségszerűség. A hagyományos digitális csatlakozók, mint a Toslink vagy az AES/EBU maximum 24 bites felbontás és 192 kHz mintavételi frekvencia továbbítására készült. Az USB Audio 2 formátum azonban elérhetővé teszi az akár 32 bites és 384 kHz mintavételezési frekvenciájú jeltovábbítást is!

Persze a plusz csatlakozó egyúttal lehetőség is, hogy olyan DAC-ot is használhassunk, ami esetleg csak USB-ről működik, illetve kipróbálhatjuk, nekünk melyik összeköttetési mód tetszik inkább. Elsőre persze biztos, hogy legtöbben csak legyintenek, de idővel úgyis megtelnek a fórumok, az USB és S/PDIF átvitel közötti különbséget taglaló bejegyzésekkel.

A minőség

Az AURALiC hosszan kísérletezett, míg eljutott az Aries mai formájáig. A kis fogyasztású ARM processzor, az XMOS USB chip és még a műanyag burkolat kialakítása is tudatos választás volt.

Az ARIES jelenleg két kivitelben kapható. Az alapkivitel tartalmaz egy különlegesen kis zajú, külső tápegységet, valamint 2 db Femto órajel generátort. Az egyszerűbb, ARIES LEváltozatból az előbbiek hiányoznak, ám szolgáltatásban a kettő nem különbözik.

 
Műszaki adatlap

További információk

Bemutatótermünkben kipróbálható Egyeztetés után
Gyártó Auralic
Állapotjelző LED Igen
Digitális kijelző (LCD / OLED / stb.) Igen
Rövid jel utak a bemenetek és kimenetek között Igen
Standby mód Igen
Táv vezérelhető Igen
Beépített Wifi és/vagy Bluetooth kapcsolat Igen
DNLA csatlakozás Igen
DSD / AIFF támogatás Igen
Internetes tartalmak elérése Igen
Internet-rádiózás Igen
Szeparált tápegység Igen
MOSFET fokozatok Igen
Wifi kommunikáció Igen
Ethernet csatlakozó Igen
Analóg audio bemenet / kimenet (db) - / 1
Digitális koaxiális / optikai kimenet (db) 1+AES / -
Külső HDD csatlakozó Igen
USB A csatlakozó Igen
USB csatlakozó Igen
Támogatott lemezek / formátumok AAC, AIFF, ALAC, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV, WMA , APE
Kimenő teljesítmény névleges / zenei (Watt) N/A
Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm) 250 x 200 x 70
Tömeg (csomagolás nélkül - kg/db) 0,8
Színválaszték Prémium ezüst
Mennyiség A megadott ár darabra vonatkozik!
Garancia 1 év hivatalos magyarországi garancia
Készlet információ Érdeklődjön (változó készlet)
  1. Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Írja le saját véleményét

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket? *

  1 csillag 2 csillag 3 csillag 4 csillag 5 csillag
Minőség
Ár / érték
Ár

Ehhez a termékhez még nem írtunk tesztet!